Informatica in het middelbaar onderwijs

Zoals beloofd een kleine enquête betreffende het vak informatica in het middelbaar onderwijs.

Ik zal de resultaten van de poll pas achteraf meedelen in een aparte blog.  Nu wil ik niemand beïnvloeden door tussentijdse resultaten te tonen.

Met dank voor de medewerking

jan

seguridad-informatica1-300x225

Advertisements

About jangdevos
I'm an IT/IS professor, a late Baby Boomer, married with Ann and father of Hélène and Willem, a Stones fan and interested in almost everything. I work at the UGent (campus Kortrijk), Belgium. My research domain are: IT Governance in SMEs, IT/IS Security, IT Management, IT Project Management, IT Trends and IT/IS failures.

5 Responses to Informatica in het middelbaar onderwijs

 1. deraedta says:

  ICT skills are still identified. If I look in my daily work context, each person need to be able to manipulate “data”. For me it is like many centories ago where writing was introduced. It is still teached….

 2. Chantal says:

  In het ASO wordt momenteel ‘Informatica’ gegeven in de 2de graad. Dit is slechts 1 uurtje per jaar. Dit extra uurtje wordt meestal gegeven door een leraar die nog wat uren moet sprokkelen. Met alle respect, maar weinig waarschijnlijk door iemand die gebeten is door IT.
  In de derde graad komt dit vak niet meer aan bod. Leerlingen kiezen in het 6de jaar wat ze verder studeren. Informatica, stiefmoederlijk behandeld in de 2de graad, komt bij hen nog maar moeilijk in hun gedachten.
  Zou in de 3de graad, informatica als een volwaardig wetenschappelijk vak gegeven worden, dan zouden daar meer gemotiveerde leraars voor gaan. En dit zou dan ook meer invloed hebben op de latere studiekeuze…(nog) meer IT studenten….meer IT vacatures ingevuld…

 3. Adinda says:

  Mijn zoon zit nu in het vierde jaar middelbaar en ik ben aangenaam verrast door wat hij krijgt.
  Word Excel, Acces en programmeren, dat is toch fantastisch. Ik zou het heel jammer vinden dat het wegvalt. Het is eigenlijk een vereiste als je op een kantoor gaat werken dat je deze pakketten kent. Het ontbreken van die kennis is gewoon jammer en zal een nadeel geven op de arbeidsmarkt.
  Bovendien pikt de huidige generatie die materie tamelijk snel op indien het goed gegeven wordt.

 4. Ik ben heel erg actief in het hoger onderwijs en heb het geluk om 4 jonge leergierig en levendige kinderen te hebben. Het lijkt me noodzakelijk om te reageren op de beslissing om het vak informatica af te schaffen. Ik vind dat een beslissing genomen door wereldvreemde mensen!
  Informatica in het middelbaar onderwijs zou moeten worden opgewaardeerd, en niet afgeschaft.
  Informatica is meer dan met Office, Power Point of dergelijke andere secretariaatstoestanden leren werken. Met alle respect voor secretarissen en secretaresses, maar ik vind het even essentieel als leren lezen dat elke leerling in het middelbaar een initiatie programmeren krijgt, hoe kort en hoe basis het ook moge zijn. Differentiatie zal dan ook een vanzelfsprekend gewoonte kunnen worden in informatica lessen. Logisch kunnen nadenken is noodzakelijk in een hoog technologisch maatschappij, even essentieel als kunnen lezen.
  Waarom worden de leerlingen niet geleerd om te leren omgaan met opensource?

  Techniek gaat snel voorruit in de IT wereld, maar dat maakt het nog belangrijker dat elke leerling (m of v en uit elke mogelijke richting) aangemoedigd wordt om te experimenteren met computers. Want dat is helaas niet iets wat thuis snel aangeleerd kan worden. Het is meestal niet vanzelfsprekend dat men een computer uit elkaar haalt, zaken erop installeert en eventueel de boel laat vastlopen. Ik vind het erg belangrijk om al die dingen te kunnen en te BEGRIJPEN.

  Dus, aanpassen, interessant en relevant maken en zeker NIET afschaffen!

 5. Ivo De Pauw says:

  Anno vandaag het vak informatica gaan afschaffen in het secundair onderwijs, laat zich in slechts één woord samenvatten: absurd.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: